Zašto je bicikl bez pedala idealan prvi korak u svijet na dva kotača?
01 Mar

Zašto je bicikl bez pedala idealan prvi korak u svijet na dva kotača?

Objavio: Atelier Bébés Pročitano: 5842 Komentari: 0

I dok smo bicikl bez pedala gotovo gurnuli u povijest, u posljednje su vrijeme postali popularni iz jednog sasvim drugog razloga: učenja vožnje (pravim) biciklom. Za razliku od bicikala s pomoćnim kotačima, gdje dijete prvo uči okretati pedale, a tek potom održavati ravnotežu uklanjanjem pomoćnih kotača, ovdje je priča obrnuta. Bicikl bez pedala funkcionira tako da dijete prvo uči održavati ravnotežu te se naginjati u smjeru u kojem skreće. Poslije, prelaskom na bicikl s pedalama, samo dodaje pedaliranje.

Uz to, dijete uči i jednu pomalo kontraintuitivnu kretnju: protuupravljanje. Naime, kada biciklom skrećemo u lijevu stranu, mi zapravo nakratko zakrećemo volanom udesno te se potom naginjemo ulijevo kako bismo skrenuli u tu stranu. Ta se radnja ne može naučiti s pomoćnim kotačima, jer oni sprječavaju naginjanje bicikla u jednu, odnosno drugu stranu. Zato je bicikl bez pedala puno bliži stvarnim kretnjama u prometu, ali pri puno manjim brzinama. Tako dijete stječe i prijeko potrebno samopouzdanje i samostalnost koje mu kasnije pomaže svladati upravljanje biciklom s pedalama.

Koje su faze učenja vožnje na biciklu bez pedala?

Uobičajeno, postoji nekoliko faza kod učenja vožnje na biciklu bez pedala. Njihovo trajanje ponajprije ovisi o djetetovoj dobi, ali i razvijenosti kretnji, snazi i samopouzdanju:

  1. Dijete stoji i hoda - kad se djeca po prvi puta susretnu s ovakvom vrstom bicikla, neće odmah početi juriti. Ovisno o svojoj dobi, neko će vrijeme jednostavno stajati iznad okvira i polako hodati, a sama će im pomisao na sjedenje na biciklu biti čudna, možda i odbojna. To je normalna faza, i najdulje traje.
  2. Dijete sjedi i hoda - u svoje vrijeme, kad se osjeti dovoljno sigurnim, dijete će sjesti na sjedalo i početi se lagano odgurivati. Tad će polako početi uživati u vožnji i, ovisno o dobi i samopouzdanju, relativno brzo napredovati do iduće faze.
  3. Dijete sjedi i trčkara - ova je faza najzanimljivija i najkraća. Ujedno i najpogubnija za vas. Ako niste na vrijeme došli u formu, doći ćete! Naime, djeca shvaćaju da ih samo povećanje brzine odgurivanja može dovesti do veće brzine, a tako i do duljeg razdoblja u kojem mogu sjediti i jednostavno se kotrljati na pukoj inerciji. Nekad ih pritom neće biti lako uloviti. Možda se jave i frustracije ili gubitak samopouzdanja ako, u grupi drugih malih biciklista, dijete primijeti da zaostaje. Budite mu spremni pružiti podršku, ili pronaći drugu grupu koja mu je bolje prilagođena.
  4. Dijete sjedi i istražuje - u posljednjoj fazi, dijete ovladava svim važnim aspektima vožnje biciklom. Počinje shvaćati da su lagane nizbrdice izvrsna pomoć u dobivanju brzine ili vremena u kojem se ne moraju odgurivati. Uči i kako svladavati prepreke. Samostalno istražuje nove okoline, igrališta i staze. Kad je pravo vrijeme za bicikl s pedalama? Najbolji odgovor je: kada ga dijete samo zatraži. Najčešće je bicikl bez pedala bolje rješenje od najmanjih bicikala s njima (od dvanaest ili četrnaest cola).

Koji bicikl bez pedala izabrati?

U našem webshopu možete pronaći dva modela koji oduševljavaju mališane i s kojima zasad imamo sjajna iskustva. Osim toga, izvrsno izgledaju i djeca ih rado isprobavaju!

Janod - moj prvi bicikl

Ovaj drveni bicikl bez pedala ima podesivo sjedalo, kako bi bilo prikladno djetetovu rastu. Gume koje se pumpaju pružaju udobniju vožnju i osjećaj sličan velikim biciklima. Namijenjen je djeci od dvije do četiri godine te je vrlo lagan i dolazi u praktičnoj kutiji. Možete ga pronaći u našem webshopu i u ružičastoj varijanti.

Janod - ružičasta Vespa


Tko bi odolio ružičastoj vespi? Ovaj drveni bicikl ima torbu na stražnjoj strani u koju možete staviti sitnice koje dijete želi ponijeti sa sobom, poput igračaka. Namijenjeno je djeci od tri do pet godina. Gume se mogu pumpati, a sjedalo je podesivo po visini. Može se naći i u svijetlozelenoj varijanti. Ispod ručke volana možete pronaći imitaciju brzinomjera i brojača kilometara, za brojne avanture koje će na njemu iskusiti!

Novo