Kako odabrati najbolje dječje cipelice?
23 Mar

Kako odabrati najbolje dječje cipelice?

Objavio: Atelier Bébés Pročitano: 7379 Komentari: 0

Jeste li ikad razmišljali o tome kako nešto tako prirodno kao što je hodanje uzimamo zdravo za gotovo?Razvoj bebinog stopala


Djetetovo se stopalo snažno razvija od rođenja pa sve do njegove treće godine. Novorođenče dolazi na svijet s malenim stopalima i prepoznatljivim zaštitnim jastučićima masnog tkiva. U tom trenutku, svod stopala još uvijek nije formiran. Novorođena djeca su uglavnom supinatori (trkači će sigurno prepoznati ovaj pojam!), što znači da su njihova stopala okrenuta jedno prema drugom. Nakon toga se zaštitni jastučići masnog tkiva počinju smanjivati, a na tabanima se počinje formirati svod.


Kad dijete počinje praviti prve korake, njihov hod nalikuje onome koji imaju osobe s ravnim stopalima. Zapravo, ne postoji problem ravnih stopala: ovdje se jednostavno radi o fiziologiji stopala i u toj je fazi normalno da su stopala okrenuta blago prema van. Do treće ili četvrte godine, stopalo će se nastaviti razvijati i to će se promijeniti. Svod će se u potpunosti formirati i vrh stopala će ponovno biti usmjeren prema naprijed, kao kod novorođenčeta.


Zašto dijete odmah ne nauči hodati kao odrasli? Jednostavno - zato što u prve tri godine veoma ubrzano raste. Prosječno će dijete u prve tri godine narasti oko 50 cm, i ono još uvijek uči kako se nositi s vlastitim tijelom. Ujedno, primijetit ćete da malena djeca nisu jedina koja su nespretna i muku muče s osnovnim kretnjama. Isto se događa i tinejdžerima tokom njihova ubrzanog rasta!


Kako pomoći razvoju djetetova hoda i kretnji?


Djetetove kretnje se razvijaju postupno. Dok s otprilike šest mjeseci počinje biti dovoljno snažno da može sjediti, s devet do deset mjeseci počinje ustajati uz pomoć okolnih predmeta. Nakon tog razdoblja počinje činiti svoje prve korake, najčešće uz pomoć ruku svojih roditelja, djedova i baka. Prvi koraci su u vrlo širokom stavu, što je normalno i on će se s vremenom vratiti u razinu kukova. Ono što se najprije savladava jest započinjanje radnje, kao što je hodanje, a kasnije trčanje i skakutanje. Zaustavljanje se uči kasnije - što je i logično. Pokušaji zaustavljanja tako najčešće završavaju naglo, pa dijete iznenada sjeda ili se zaustavlja ručicama uz pomoć okolnih objekata.


Kad smo kod zaustavljanja, preporučuje se da izbjegavate pomagala poput hodalica, jer one sprječavaju razvoj djetetovih sigurnosnih refleksa. Ti su refleksi prirodna reakcija djeteta kojima se ono štiti od padova i nezgoda. Jednako tako, valjalo bi izbjegavati i skakalice i hopsalice. U ovom razvojnom razdoblju, dijete će naučiti i spuštanje i uspinjanje uz stepenice. To zahtijeva složene motoričke kretnje i dobro je najprije započeti s nižim stepenicama i najprije uz ogradu ili ruku roditelja. Kasnije, dijete će najčešće samo željeti isprobati kretanje i uz složenije prepreke.


Kako odabrati dječje cipelice?


Roditelji često postavljaju pitanje treba li dijete hodati bosonogo ili s obućom. Toplo se preporučuje da dijete isproba hodati na što više podloga bosonogo te da dječje cipelice koristi samo izvan doma. Željet ćete odabrati one dječje cipelice koje što manje mijenjaju način hoda djeteta. Ona će prvo nagaziti petom, zatim se osloniti punim stopalom i potom odgurnuti naprijed. Sukladno tome, većina se stručnjaka i znanstvenika slaže u sljedećem:

  1. Treba omogućiti veću slobodu kretanja skočnom zglobu;
  2. Treba omogućiti slobodu kretanja tarzometatarzalnim zglobovima;
  3. Stopalo mora imati kvalitetan, čvrsti oslonac;
  4. Stopalo mora biti dobro zaštićeno cipelom.

Savjetuje se izbjegavati replike tenisica za odrasle, jer se djetetovo stopalo razlikuje od stopala odraslog čovjeka. Jednako tako, nije dobro “nasljeđivati” cipelice od starijih rođaka ili braće. Dijete koje prvo nosi cipelice može izmijeniti oblik cipele, i te promjene mogu negativno utjecati na dijete koje ih nosi kasnije.


Imajući na umu ove potrebe, za naš smo asortiman odabrali Falcotto cipele i tenisice za najmanje. Njihova obuća posebno je prilagođena osjetljivom razdoblju između 9 mjeseci i tri godine, uz vrhunske materijale i priznanje Američkog društva pedijatara. Naravno, njihova je obuća tradicionalne talijanske kvalitete i dizajna, koja nikad ne izlazi iz mode. Zavirite u naš dućan i pogledajte njihovu ponudu!

Novo